Hästkliniken på Axevalla Travbana har funnits sedan 1985 i befintliga lokaler. Etableringen av hästkliniken var resultatet av ett mångårigt samarbete mellan många olika veterinärer vid SLU i Skara och Axevalla Travbana. Utvecklingen inom svensk travsport skapade ett behov av ökad veterinärvård på travbanorna runt om i landet.

Axevalla Travbanas nuvarande banveterinär Björn Sandgren var en av flera veterinärer som tog sig an veterinärmedicinska fall på hästkliniken i början.

Parallellt med sina veterinära aktiviteter vid hästkliniken har Björn Sandgren bidragit till svensk osteochondros* Osteochondros en förändring i skelettets tillväxtbrosk som kan leda till ”lösa benbitar” i många olika leder hos häst. Förändringarna förekommer i hasleden hos ca en tiondel av unga travhästar. -forskning vid SLU.

Forskning som fortfarande är relevant och refereras i såväl svensk som utländsk litteratur på området.

Hästar med osteochondros behandlas i första hand med artroskopi (titthålskirurgi). Under perioden 1995-2015 har främst veterinär Lars Gerth tagit hand om hästklinikens patienter.

Från och med 2016 drivs hästkliniken i ny regi under namnet Axevalla Hästklinik med utökade diagnostiska och behandlingsmässiga möjligheter.  Än i dag pågår ett aktivt samarbete mellan Axevalla Travbana och Axevalla Hästklinik.

På mitten av 80-talet etablerades hästkliniken på Axevalla Travbana. Pay The Bill med Sven-Gunnar Andersson var den första Axevalla-häst att vinna Stochampionatet.